RUOKINTA JA KEHITYS

 

Sinulla on ison rodun edustaja, jonka ruokintaan tulee kiinnittää erityistä huomiota. Pentuvaiheessa ruoki koirasi laadukkaalla kuivamuonalla, jota saat lemmikkieläinliikkeistä . Ruoki koirasi Eukanuban puppy/junior ruualla ja jatkossa aikuisen ruualla.    Näissä ruuissa on kaikki mitä pentusi tarvitsee, sinun ei tarvitse lisätä mitään vitamiineja tai kalkkia joukkoon.  Pennulla pitää olla myös aina raikasta vettä saatavilla.  Ruuan voit tarjota kuivana tai turvotettuna vedellä.  Ruoki pentusi 3 - 4 kertaa päivässä puolivuotiaaksi ja sen jälkeen kahdesti päivässä.  OLE TARKKANA RUOKAMÄÄRÄN ANTAMISESSA, pussien kyljissä ohjeet!  Me suosittelemme EUKANUBAA, jota saat pennun mukana luovutuksen yhteydessä.  Älä lähde koiran kanssa lenkille paria tuntia ennen ruokaa, tai ruuan jälkeen.  Ennakko varjelua vatsalaukun kiertymää vastaan. (Todella harvinaista, mutta aina kannattaa varoa)

Toiset pennut kasvavat nopeammin kuin toiset, joten seuraa pentuasi.  Paino ei saisi nousta liian nopeasti, n.1 – 1,5 kg viikko.  Punnitse pentua, sekä kokeile kyljistä, tuntuvatko kylkiluut.  Kasvuvaiheessa pennuilla  taka-, tai etupää voi olla korkeammalla, voi tuntua että jalat menevät minne sattuu, kasvukipuja saattaa esiintyä, (lievää ontumista, mikä ei saa jatkua viikkoa pidempään) sekä etenkin etutassut voivat kääntyä ”ranskalaisittain”.  Tassujen kääntymiseen auttaa ruuan muuttaminen muutamiksi päiviksi.  Esim. senior ruoka/riisi.  Mutta jos epäilyksiä muusta, ota yhteyttä HETI kasvattajaan, älä mieti yksin.

UNI

Pennun pitää saada levätä ja nukkua rauhassa, joten olisi hyvä, jos pennulla olisi oma makuupaikka rauhallisessa paikassa.  Älä häiritse pennun unta!  Voit laittaa alustaksi viltin, koiran pedin, patjan, näin ehkäiset kyynärpään kovettumia.

LIIKUNTA

Anna pentusi mahdollisuuksien mukaan liikkua ulkona omaehtoisesti.  Se on sille parhainta liikuntaa.  Mutta jos pihaasi ei ole aidattu tai muuten vaaratekijöitä lähistöllä, ole mielellään pentusi seurana pihalla.  ÄLÄ MISSÄÄN NIMESSÄ VIE PENTUASI PYÖRÄLENKILLE, PITKÄLLE KÄVELYLENKILLE TAI VEDÄTÄ SILLÄ MITÄÄN!!!!

OPETTAMINEN

Laita pennullesi sanomalehtiä ulko-oven eteen, joten huomaat, kun pennullesi tulee hätä ja se kuljeskelee ulko-ovelle päin.  Vie pentu ulos aina sen herättyä ja ruuan jälkeen  Muista kiitokset, kun pentusi on tehnyt tarpeensa oikeaan paikkaan, eli ulos.  ÄLÄ MILLOINKAAN TYÖNNÄ PENNUN KIRSUA JÄTÖKSIINSÄ, SEN TEHDESSÄ TARPEENSA SISÄLLE!!!!!  PIENI PENTU EI OSAA VIELÄ PIDÄTTÄÄ. Talviaikaan älä anna pentusi makoilla kauaa lumessa.  Vatsan alla ei ole vielä karvaa, joten virtsatietulehduksen vaara vaanii, samoin myös kosteilla ja kylmillä ilmoilla.

Opeta pentusi kulkemaan taluttimessa niin, ettei se vedä.  Älä pidä pantaa kaulassa jatkuvasti, sillä se syö turkin kaulasta ja saattaa jäädä esim. pihalla kiinni jonnekin. Kynsien leikkuuta kannattaa harjoitella alkuun useinkin, jollei leikattavaa ole, napsuttele koirien kynsisaksilla kynsien luona, jotta pentusi tottuu tähän toimenpiteeseen.  Katso myös suuhun usein.  Pentusi tottuu siihen ja huomaat itse, jos maitohampaat eivät ole lähteneet, kun pysyviä tulee, etenkin kulmahampaiden kohdalla saattaa käydä näin ja silloin maitohammas on otettava pois, joko itse, tai eläinlääkärin.  Muuten hammas/hampaat kasvavat vinoon.  Urospennulta pitää kokeilla myös kiveksiä.  Mikro-sirun tarkistusta voit harjoitella esim. kaukosäätimen kanssa.  Kuljeta säädintä koiran vasemman puolen korvan luona.  Näin vältyt tulevaisuudessa panikoivalta koiralta, jos mikrosiru pitää joskus tarkistaa (esim. näyttely).  Mittaa myös koiraasi rulla- yms. mitalla, sillä jos innostut näyttelyistä, saattaa tulla eteen, että koira mitataan, joten sekään ei ole outoa pennulle.

 

MUISTA myös kuljettaa pentua mukanasi erilaisiin paikkoihin (minne koiran kanssa voi mennä).  Näin pentusi tottuu olemaan autossa, sekä tulee sosiaaliseksi muita eläimiä sekä ihmisiä kohtaan..monella paikkakunnalla on koirakoulutusta pennuille, niistä on hyvä aloittaa.(Muista, että tutustuttaminen muihin koiriin on pennun ehdoilla, sekä toisen koiran täytyy olla luotettava, ettei satu vahinkoa.)

 

Turkin hoidoksi riittää yleensä harjaus.  Etenkin korvien taustat ja pussihousut takkuuntuvat pennun ollessa pentuturkissa.  Tarkkaile myös korvia ja puhdista tarvittaessa paperilla, älä vedellä.  Vesi saattaa jättää korviin kosteutta.  Pese pentu vain tarvittaessa ja kuivaa hyvin.  Jos turkki jää pitkäksi aikaa kosteaksi, saattaa pennulle tulla ”hot spot”-ihottumaa.  Katso asuntoasi ja pihaasi ”sillä silmällä”.  Onko tavaroita, kasveja, sähköjohtoja yms. joita pentu saattaa syödä ja aiheuttaa itselleen vahinkoa.  

TERVEYDENHOITO

Pentusi on saanut madotuksen luovutusikään mennessä kolme kertaa.   Ensimmäinen rokotus on kolme kuukautta vanhana ja tehoste nelikuisena.  Sen jälkeen rokotus vuoden päästä ja  jatkossa kahden vuoden välein (ellet käy ulkomailla koirasi kanssa).  Madota jatkossa koirasi kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä, kun maa on jo jäässä (myös jos epäilet/tiedät, että koirallasi on matoja).  Matolääkkeitä saat eläinlääkäriltä tai apteekista.  Huomio koiran paino ostettaessa! Toivomme, että kuvautat koirasi kyynärnivelet sekä lonkat sen ollessa n. kaksivuotias.  Näin saamme jalostuksellisesti, sekä rodullisesti arvokasta tietoa.  Ilmoitathan tuloksen kasvattajalle.

MUUTA

Jos kiinnostut käymään näyttelyissä, ota reilusti yhteyttä kasvattajaan, mikäli tarvitset apua ilmoittautumiskaavakkeen täytössä tai vaikkapa esittämisessä. Aina saa soittaa/meilata, jos mieltä askarruttaa jokin asia.  Me olemme sitä varten olemassa, että autamme, jos suinkin osaamme! Olemme myös erittäin tyytyväisiä, jos joskus saisimme koirastasi valokuvan ja kuulisimme muutenkin kuulumisia.

ERITTÄIN HYVÄÄ JATKOA TEILLE JA PENNULLENNE!

  

KALLIOVAARAN KENNEL