SLOVAKIANCUVAC

d562cd_dcd5fa8dd6434c54aa523839c12291ee.jpg_srz_p_249_313_75_22_0.50_1.20_0.00_jpg_srz.jpg

pike.jpg

 Rotumääritelmä 

Slovakiancuvac on aina kuulunut yli 2000 vuotta vanhaan Karpaattien vuoriston paimentolais-perinteeseen. Kotiseudullaan ne vartioivat lampaita, kotitalouksia sekä karjalaumoja. Ne, kuten podhalanskikin, tulevat toimeen ankarissakin olosuhteissa. Cuvac on myös varauksellinen vieraita kohtaan, mutta sopii myös perhekoiraksi.

Brnoon eläinlääketieteellisen korkeakoulun professori Hruza tutki, jalosti ja kasvatti rotua, kunnes sen ulkonäkö vakiintui. Ilman häntä rotua ei tunnettaisi. Aiemmin kukaan ei ollut huolehtinut siitä ja se sekoitettiin muihin rotuihin.

Kynologisessa mielessä rodun historia on täynnä vaikeuksia. Slovakiancuvaceja ei osallistunut 1900-luvun alkupuolen näyttelyihin, ja rotu käytännöllisesti katsoen unohdettiin. Maailmansotien jälkeen rotu alkoi elpyä.

Suomeen ensimmäisen cuvacin toi metsänhoitaja Erkki Kettunen 1966, hän teki suurenmoista työtä rodun puolesta ja saamme vieläkin nauttia hänen "kättensä jäljistä" cuvac kannassamme "V Javorina" kennelnimen myötä. Tällä hetkellä suomessa on n. 120 rodun edustajaa.
 

LUONNE

Slovakiancuvac on suurikokoinen koira, jonka kotiseutua ovat Tatran, Beskidien ja Karpaattien vuoristot. Se on voimakas ja pystyy taistelemaan suden ja karhun kanssa. Se tarkkailee jatkuvasti ympäristöään ja kaikkia ääniä, sekä mahdollisia vieraita.

Slovakiancuvac on paimenien suuresti arvostama rotu. Suosioon on osaltaan vaikuttanut valkea väri, koska sen avulla koira erottuu helposti petoeläimistä, eikä ole vaaraa, että sitä vahingoitettaisiin vahingossa.

Luonteeltaan cuvac on älykäs, ystävällinen, jalomielinen ja uskollinen. Nämä luonteenpiirteet tekevät siitä sopivan moneen tarkoitukseen, ja se onkin erinomainen vahti- ja seurakoira. Sitä voi kouluttaa moniin tehtäviin, varsinkin sellaisiin, joissa tarvitaan vahvaa ja valpasta koiraa. Valppaan, mutta itsenäisen, jopa itsepäisen koiran kouluttaminen vaatii kuitenkin taitavan ohjaajan. Joillakin uroksilla on voimakas vartiointitaipumus, ja ne ovat epäluuloisia ja varauksellisia vieraita kohtaan

 HOITO

Rotu on tullut vuosisatoja toimeen ilman erityistä huolenpitoa. Siksi on syytä unohtaa kaikki cuvacin luonnolliselle olemukselle vieraat toimenpiteet. Cuvacia harjataan silloin tällöin ja pestään harvoin (tarvittaessa).

Kasvuvaiheessa cuvacin täytyisi saada liikkua vapaana, sillä liian vähäinen liikunta voi ehkäistä koiran kasvun rotumääritelmässä vaadittuihin mittoihin.

Slovakiancuvac on hyvin samantyyppinen kuin owczarek podhalanski. Suurin ero näillä roduilla on, että cuvac on jalostettu itsenäiseen työskentelyyn ja päätöksentekoon, ja miellyttämisenhaluista palvelualttiutta ei ole. Se on myös oppivainen ja älykäs, mutta kyllästyy helposti.
 

Cuvac tulee vanhasta slovakian sanasta "cuvat", joka tarkoittaa valppaana

Kuuluu FCI:n roturyhmään 1.

euk_bottom_horz_lockup_hr.jpg